Friday, July 03, 2009

Tak cukup duit??? dah sampai masanya kita korek tabung......heheheh....

Tabung dan duit apa kegunaannya....?????

Hehehe...time sesak-sesak leh ar guna kan......semalam belah malam jer dah sampai seru aku dan En Yeop mengorek tabung.Per kes...awal bulan dah korek tabung.....Terpaksa beb.Apa leh buat.Meh tengok tabung ni.Kita guna bahan recycle yer.Bekas toiletries baby telah di tebuk lubang supaya duit leh bubuh dalam yer.....Asal tak nak beli tabung bebetul kan....saja jerk....En.Yeop suka gittew.Pecinta alam ler katakan....podah...!!!!!!!


Kalu dulu masa bujang En.Yeop kata dia suka menabung kat besi katil.Masuk duit kat tiang kepala katil besi tu....huhu...sungguh kreatif.Kalu perompak datang curi sure selamat kan sebab tak expect ada duit kat situ...hehehehe....

Ha ni la tabung ittew.En Yeop kasi wrap sikit guna tape agar duit idak ler nampak sangat secara terang-terangan.....

" scroll down occay "

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*


Hahahaha....ekceli ni tabung anak-anak aku ler.....Tengok tu begitu bersungguh-sungguh Nurin ngan Irfan mengira duit.Huiiiii...banyaknyer duit.....sape nak sikit......??????








Duit di susun mengikut jenis....bentuk..berat....kaler.....tebal dan nipis yer....ada lima sen,seposen ,dua posen,lima posen duit kertas singgit ngan lima hinggit.Ada gak duit sesat ntah dari mana datang tak ku tahu.Duit singapore...etc....singgit syiling yang dah tak laku tu.Yang best duit token funfair pon masuk sekali.....









Tada....yang ni selepas di timbang kira...congak punya congak...campur tolak darab bahagi ngan duit-duit yang tak sah tu .
Maka dengan itu,suka cita dimaklumkan hasil tabungan selama berbulan-bulan lamanya telah mencapai sebanyak RM 218.70.Jadi la kan....sikit-sikit lama-lama jadi bukit.Kejap lagi En.Yeop nak gi bank kira balik guna mesin dan masuk kakt dalam account anak-anak......


Yer kawan-kawan semua ,pupuklah anak-anak anda sikap suka menabung dan cotohilah sikap anak-anak ku....rajin menabung.....senang mak pak nak pinjam masa sesak...hahahha....cam poyo jer aku cakap....
Serius.....tak main-main yer.......menabung la yer.....Simpanan untuk hari kecemasan tak pon di hari tua......

10 comments:

SyaNa said...

betui..betui..betui...
sikit2 lama2 jd bukittt

Nana said...

wah bagosnye amalkan menabong..saya slalu gak menabong kt shopping complex.heheheh

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

bagusnya menabung .... rajin en. yeop ;-)

eza said...

Yes!!! syana,ha...ada pon orang sokong niat murni aku ni kan....

oitt nana...tu namanya menabor occay bukan menabung yer....jangan ko perturunkan tabiat buruk tu pada damia udah....

eza said...

harus menabung diana.Jangan boros.Dari awal kena tanamkan sikap suka menabung kat anak-anak.Lelama kita akan nampak hasilnyer kan...

ijan@2 aka ummihakimi said...

wah x sangka panjang akal gak En yeop nie ek....

x terpikir plak pasal besi aktil tu.. kitorang menabung dalam balang kaca yang besar.. bru suku je.. rse nak pengsan mengakatnyer.. trus hubby beli tabung len....

nOLie said...

seb baik duit nurin ngan irfan..kalau duit eza ngan cik yeop..dah lama aku anto ceplos suh mencurik eheheheh

eza said...

ko....tak baik mencurik tau.Nanti masuk api neraka....wakahkahkah...!!!!

eza said...

Ijan ko letak kat balang kaca besar...huh...berat ek....bagus-bagus.lagi berat lagi bagus...duit banyak wo....

M@L@ said...

byk tue.... leh pinjam 1 ringgit..kekekkeke...

Blog Widget by LinkWithin