Tuesday, June 23, 2009

KIsah Cuti sekolah yang lalu....(part 1)

Memang dah lama plaining nak cuti lama sikit time cuti sekolah ni.Nak release tension sikit.Sian laks kat anak-anak aku tu.Udah lama tak bawa jenjalan sebab ibu ngan ayah buzy.So aku select date nak start cuti dari 6/6/09 hingga lah 14/6/09.



Aku rancang cuti nanti nak balik kampung ,mandi sungai,ke Teluk Batik mandi laut plak,nak ke Cameron Highland hirup udara segar,ke Taiping nak pulun Dolly Kueh Teow ngan Mee Udang Banjir dan ker kampung Tok hubby kat Sahom.



Tapi ittew sume hanya impian saje dan bukan kenyataan.heerrrmmm....nak tau kenapa???



Alkisahnya begini :



FIL : Korang cuti ni berapa hari ?

En Yeop : 1 minggu Abah.......

FIL : Ha...occay la tu.....nanti leh tolong abah pasang lantai (FIL aku nak pasal tile kat umah)

En Yeop & aku : gulpppp.....(telan air liur aku laki bini)



Belakang FIL aku dah merungut ngan En.Yeop.Hissss...per nih.....camner ngan rancangan kita????kan ker kita cuti lelama ni nak merehatkan paler otak badan sume...skarang apa dah jadi....En.Yeop dah serba salah.Dia pon ingat cuti ni leh ler tenangkan fikiran tapi....sebaliknya.Nak diluah mati mak nak telan mati bapak....Aku faham perasaan En.Yeop.Kalu korang ler kat tempat En.Yeop per korang kan buat????



Aku ngan hati yang sungguh tak rela ngan percutian kali ni terpaksa terima hakikat bahawasanya aku tak leh kecapi impian rancangan yang dah aku plan selama beberapa bulan yang lalu.Aku pasrah...huhuhuhu.....Aku tau yang FIl aku memang mengharapkan bantuan tenaga dari En.Yeop.Aku cuba pujuk diri ni agar perasaan kecewa ,sedey & etc tu tak berbawa-bawa sangat.....

6/6/09 gak aku ada undangan kenduri kawen semah anak bb sitter aku kat area sungai besar.So memandangkan aku balik ikut jalan kampung so leh ler singgah jap...Jenuh gak mencari rumah pengantin.Pas siap-siap makan aku meneruskan perjalanan pulang ke kampung.FIL aku mana nak drive lelama.At last aku drive kete sendiri dan En.Yeop drive kete FIL.


Gambar pengantin takder yer....ni jerk yang ada.....



Aku seperti biasa bila kat kampung kerja rutin harian sama cam aku kat umah sendiri.Memasak ,membasuh,mengemas...etc....
Ha...meh tengok keadaan rumah FIL aku Time tengah pecah lantai.Sungguh berserabut betul otak aku.
Ada satu hari tu keje untuk curah cement kasar sebelum tampal tiles.Cement perlu kering betul-betul.Jadi half day dah siap .Pas makan tengah hari En.Yeop soh kami semua siap-siap nak gi mandi sungai.Gambar masa kat sungai nanti-nanti la aku update yer....

Nampak tu En.Yeop ngan kezen tertonggeng-tonggeng nak pasang tiles.haihhh....rupa-rupanya memacam keje En.Yeop ni leh buat.Huh...sungguh kagum aku....Tu yang aku sayang kat En Yeop ...heheheh.....Lelaki serba boleh....Bukan aku nak riak tapi memang dah itulah kelebihan dan hakikatnya....


Bersambung di next entry.....

7 comments:

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

alahai siannnyer kak plan asal tergendala ... tp kagum tgk en. yeop .. macam2 bleh ;-)

SwEeTFoResT said...

untung sis dapat suami cam tu..huhu..
sweet pon hope nak dapat suami cam tu..huhu..

eza said...

diana:tak pe la diana.akak faham situasi En Yeop masa tu.Selagi mereka masih hidup masa ni la kita nak bekorban masa da tenaga untuk mereka.sok2 dah tiada idak ler terkilan kata mengabaikan orang tua.

sweetforest :harap2 awak dapat lelaki idaman yang awak cari...

M@L@ said...

sian tak g jln2.... za pandai gak laki ko yer...awat masa kat umah ko tu tak srh jer laki jer buat lg cut kos...kekkeke

eza said...

ala mala,laki aku keje ler...nak buat benda-benda cam tu makan masa yang lama.yang kat umah FIL aku tu pon masa kitaorang balik still tak siap lagi.

ijan@2 aka ummihakimi said...

EN YEOP MULtiPUrpOSE...
memang untung sape dapat dia nie...

eza said...

Ijan: Jangan jeles....

Blog Widget by LinkWithin