Tuesday, June 02, 2009

Kisah sakit Nurin....

Ahad 24/05/2009 sebelah malam Nurin dilanda demam panas.Cam yang aku cite kat entry lepas.Kasi makan ubat cecepat agar demam tu cepat kebah.Esoknya 25/05/2009aku soh ler Nurin gi sekolah sebab ada exam kan.Sayang ler kalu tak attend exam tu.

Seperti biasa memang tugas aku menghantar dan mengambil anak balik sekolah.Biasanya aku akan terpacul depan sekolah Nurin setengah jam awal sebelum waktu sekolah habis kira-kira jam 6.00pm ler.Tetiba aku terima call dari cikgu class Nurin....


Cikgu : Assalamualaikum....boleh saya bercakap dgn ibu Nurin.
Ibu Nurin : Yer saya....
Cikgu : Saya Jamaliah cikgu class Nurin.Puan di mana? masih di opis ker ???
Ibu Nurin : Tak cikgu ...saya dah ada kat depan sekolah ni.Kenapa cikgu ??
Cikgu : Puan,Nurin demam.Saya harap puan boleh ambil Nurin skarang.
Ibu Nurin : Ok...ok....



Pas minta permission dari guard sekolah untuk benarkan masuk sekolah,aku trus menuju ke class Nurin.Time tu student-studen tengah beratur depan class ala-ala get ready ler bila bunyi bell jerk cam kambing terlepas dari kandang ler....hehehehe...sesuka jer aku cakap orang cam kambing.tak insuran mulut kan...yer aku ibaratkan perbuatan cam tu agar korang leh fikir ngan cepat....hahahah...Masa tu aku nampak Nurin dah lemah.Inform cikgu nak bawak balik Nurin.Yang buat aku sayu hati time Nurin nak balik kengkawan sume salam Nurin dan say good bye.....bagusnyer cikgu-cikgu kat sekolah tu train student soh hormat menghormati.Pernah gak satu hari tu aku gi sekolah Nurin.Student siap tunduk kat parent bila berselisih.Huhhh!!! aku dulu time sekolah tak der pon sopan santun gittew....brutal beb....


Pastu pick up plak Irfan kat umah bb sitter dan trus ke klinik.Time sampai tu klinik baru jerk bukak.Doctor tak sampai lagi.dalam 1/2 jam gak ler aku tunggu doctor.Nurin dah tertidur kelemahan.Diskass ngan doctor lama gak pasal kondisi anak aku ni dan aku arahkan soh check darah .yer ar takut pepe penyakit yang aku tak tau kan.Masa ambil darah Nurin dah nangis-nangis cakap sakit.Yang aku pelik tu dan siap tanya kenapa u tak guna syringe jerk.kan ker lagi senang.Kenapa u guna jarum cam gini titik menitik masuk dlm bekas ni...aku terpaksa cakap gini sebab aku tengok Nurin dah terpekik terlolong.Doc kata tak boleh puan guna syringe sebab urat Nurin kecil.Kalu saya buat gak nanti Nurin akan rasa sakit.ooooo...ok...ok.....tak per la aku percaya sebab aku pon bukan nyer pandai bab-bab gini.kalu aku tau yang cara ko ni salah nahas ko masa tu....kena basuh ngan aku.huyoooo....garang nyer....

Result darah bleh tau malam ni gak dan pihak klinik akan hubungi aku nanti.Pas keluar klinik dalam kete aku dah nangis tengok keadaan Nurin.Kat Klinik tadi aku tahan jerk air mata ni.Malu beb kalu orang nampak....Masa diskass ngan doc pon sore aku dah cam ketar-ketar.Susah hati wooo....Kat umah Nurin terbaring jerk.Soh mandi tak nak....makan ubat tak nak....minum air tak nak.sampai cakap pon dah meracau-racau.Lagi ler aku susah hati....


Dalam kol 9.30 mlm gittew klinik call inform yang Nurin dah kekurangan darah ke tahap 142 yer....normal 300.huh!!! aku dah cuak.fikiran aku dah bercelaru bila tau berita tu di tambah ngan keadaan Nurin yang lemah longlai.Aku cuba bertahan lagi.kalu tak occay gak memang trus ke sepital ler jawapnya...so far alhamdulillah aku monitor Nurin malam tu.nampak occay sikit dah tak meracau-racau lagi.Just merengek jerk.Aku memang tido-tido ayam.Tak leh lena.Tambah ngan Irfan yang tetiba diserang demam panas.Demam serang tengah malam.Kasi plak Irfan makan ubat sementara nak tunggu esok.Bawa sekali gi check up.Mana lah tau kena simptom yang sama ngan Nurin.Kalu kena warded pon masuk dua-dua senang sikit sekali jaga kan...


Oh sebelum tu nak cite Nurin dapat MC 4 hari yer.....




Esok pagi aku gi sekolah agama untuk hantar MC dan minta peksa Nurin dipostpone lepas naik cuti sekolah nanti.Yang menduka citakan Ustazah kata tak leh postpone.Aku pon cakap ler Nurin ni spesel kes.bukan saya suka-suka tak nak soh nurin ambil peksa.Pihak sekolah siap minta maaf lagi sebab prosuder mereka cam tu.Puas aku cite pon still tak boleh.Occay la malas nak gaduh kang jadi panjang cite plak.So aku blah.Aku lebih pentingkan kesihatan anak.kalu pepe terjadi nanti menyesal tak sudahkan...tak per masih panjang lagi sessi pembelajaran Nurin.Tak bermakna kalu tak ambil peksa ni sok-sok Nurin tak leh gi sekolah kan.....

Pastu aku ke opis plaks nak serahkan keje-keja aku yang belum settle kat member opis.soh mereka follow up.Aku nk cuti hari ni.Nak bawa anak gi check up.Tengah-tengah ujan lebat handphone berbunyi.Sekolah agama call.
Katanya.....
Ustazah : semekom....
Ibu Nurin : salam....
Ustazah : Saya ustazah...... saya tau Nurin sakit.Tapi sayang kan kalu tak amek peksa.Apa kata Puan hantar jerk Nurin sekejap kat sekolah ni amek peksa.dah habis Nurin leh balik.
Ibu Nurin : Tapi ustazah....Nurin tak sihat cam ner???Dia betul-betul tak larat saya nampak....
Ustazah : Tak per sekejap jerk peksa tu.Habis cepat dia dah boleh balik...
Ibu Nurin : Pagi ni saya perlu bawa Nurin gi check lagi ....saya rasa tak boleh kot.Lagi pon dari malam tadi saya tengok keadaan Nurin lemah...Lagi pon dah lambatkan nak hantar Nurin ker sekolah.
Ustazah : Tak per Puan.Nurin akan ambil peksa berasingan dari pelajar-pelajar lain.Esok pelajar-pelajar lain tak sekolah.Tapi saya harap puan dapat hantar lagi Nurin amek peksa yer.Pastu Nurin dah boleh cuti....
(Dalam hati aku masa tu memang dah bengang pon der...tak paham ker ustazah ni per yang aku kata tadi...??? serba salah pon der rasanya....memang ler peksa tu penting.Tapi dengan keadaan Nurin camtu,mana leh nak bagi tumpuankan....)
Ibu Nurin : Takper la Ustazah kejap lagi saya balik rumah,kalu keadaan nurin ok nanti saya bawa ke sekolah yer amek peksa....
Ustazah : baik lah,terima kasih....
Pastu call hubby kat rumah tanya keadaan Nurin.Hubby kata Nurin better sikit dari malam tadi.Soh Hubby siap-siapkan Nurin nak bawak gi sekolah.Sampai rumah aku tanya kat Nurin boleh ker amek peksa ni....Nurin kata Ok....set.... gi sekolah.
Nurin amek peksa kat bilik meeting guru.Sementara menunggu nurin habis peksa,kami melantak kat kantin sekolah...hehehhe...lapar beb....

Habis peksa dalam kol 10.30 gittew dan trus ker klinik Amir.Lama gak diskas ngan doc.Aku tanya doc kalu ambil darah kat klinik ni.in case ler ada masalah dan kena warded kat sepital,kena ambil darah lagi ker??? aku tak nak ambil darah Nurin bebanyak sebab takut dia fobia sebab malam semalam ambil darah terpekik terlolong satu klinik dengar.Doc kata yer kena ambil lagi.So,aku soh doc kasi surat gi ker KK Pandamaran sebab ujian darah ada link ngan sepital kerajaan kan....
Sampai KK Pandamaran......
Korang tau la kan keadaan klinik kerajaan ni ramai orang.trun sampai gi ambil darah.Sib baik kali ni Nurin steady jerk ambil darah.tak cam semalam.Dan doc kata Nurin dsuspek denggi.Ckeck up habis dan kena lagi continue lagi sok yer.Sib baik tak kena warded.

Alhamdulillah semakin hari kadar darah Nurin semakin baik.3 hari jerk kena cucuk ambil darah pastu tak yah dah.Just continue makan ubat dan banyak-banyak minum air.Nurin kini beransur sihat.Aku bersyukur....

3 comments:

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

sedih ada .. geram pun ada bila baca kisah nurin nie ..geram bab ustazah tue .. even sekolah pun leh postponed2 .. hope nurin dah makin sembuh kak

eza said...

memang pon diana....geram jerk masa tu...skarang Nurin dah ok.lagi pon cuti sekolah skarang leh banyak rest....

Ayu Jaffar said...

kesian nurin...

apa la cikgu nie, dia dh nampak nurin tak sihat pun nk paksa ambik exam.... kn bole postponed.....

Blog Widget by LinkWithin