Thursday, October 22, 2009

Ya Allah.....Mengucap panjang aku....



1-2 entry kali ni aku akan bercerita tentang anak-anak aku yer....Jangan Korang rasa boring lak...

Anak-anak aku ni pemurah orangnya.Mana taknye....Pergi sekolah sure bawa pencil box kan.kalu hari tu aku bagi kat mereka 3 batang pencil terutama Nurin la kan...Bila balik sekolah tinggal 2 tak pon 1 batang pencil.Wei...pencil bukan brand cikai-cikai tau....Pembaris p0n sama....hilang.Pemadam tak yah cakap ler....semedang katanya kawan pinjam.Dik...dah pinjam tu tak reti-reti pulangkan balik ker....Pencil kaler steadler ker stabilo tak sure la....aku beli 36 batang nyer tau.murah... masa tu ada offer.Sehari sebatang hilang....Aku rasa la kan kalu kat pasaraya Billion ada carta pembeli alat tulis paling banyak,rasanya aku la orang yang paling layak menggondol hadiah tempat pertama.Kalu dah gitu ler gayanya tentu korang leh agakkan betapa banyaknyer aku dah melabur duit-duit aku semata-mata nak beli alat tulis anak-anak aku tu...

Pencil box plak aku nak cerita.Korang kata la jenis apa.Sume aku dah pernah beli.Dari jenis plastic,besi,kain zip,dua tiga sepuloh tingkat nyer pencil box.huh...kejap jerk ranap...nak tau tak masa bufday anak-anak aku hari tu,tak tau ler sape hamba allah ni kasi 2 stationery set .Terima kasih yer kepada pemberi hadiah tu.Dan jangan marah yer kalu si pemberi hadiah tu baca cerita aku ni.Baru satu hari bawa ke sekolah pencil box baru tu balik malam En Yeop check dah pecah/terpisah penutup tundari badan pencil box.Yang best tu sekali dua leh rosak.Macam dah janji plak yer Nurin..Irfan...Per lagi zazzzzzz ler dapat dari En Yeop.



Pon lagi Nurin dapat hadiah pencil kaler dari SIL aku bebaru ni.Tak sure samada Linda atau Lina yang kasi.Sorry la yer korang....Pencil kaler tu dah elek...dah tak der dalam beg sekolah Nurin.Dalam ertikata lain dah hilang.Bila aku tanya Nurin dia leh kata tak tau...dah hilang....Oittt!!!! Pencil kaler 24 batang tau.....Pernah satu hari tu aku ada ler beli pencil kaler stabilo 12 .Aku bukan nak bangga,riak mahupon eksyen ngan brand-brand stationery yang aku beli tapi aku pentingkan kualiti dan hasilnya.Korang pon sedia maklum la kan...Tak silap aku boleh Nurin kata member dia ambil tak pon pinjam pencil kaler tu....Baru beli tau..baru beli !!!!Trus aku kata esok kalu Nurin tak ambil balik pencil kaler tu biar Ibu jerk yang pergi jumpa kawan Nurin tu dan minta balik...Sib baik dapat semula....


Ni lagi satu cerita best.Semalam pagi sebelum pergi sekolah Nurin minta duit belanja ngan duit nak beli buku.Buku pantun tak silap aku Nurin kata nak beli.Biasanya duit belanja sekolah seharian RM3 dan duit buku tu RM2.Semalam lepas balik sekolah aku pon tanya ler kat Nurin mana buku yang dia beli tu...hahhahaa...jawapan yang cukup-cukup bagus aku dan En.Yeop terima...."Nurin kasi kat kawan Nurin...." Hahhhhh!!!! bagus tak jawapan tu....huwaaaahhhh hangin aku satu badan.En.Yeop siap warning kat Nurin " kalu esok ayah tak nampak buku tu tak ayah akan ambil duit raya Nurin...." Lagi ,semalam Nurin soh balut satu buku dan En Yeop leh kata kat Nurin " esok,pergi sekolah tanya kat kengkawan.Sape lagi yang tak balut buku.Kutip...Nanti ayah tolong balutkan....." hahahahaha.....lawak perli namanya tu....


Pasal beg sekolah plak yer....rasanya tahun ni Nurin dah tukar 6 kali kot.Yang ni aku cerita beg untuk sekolah kebangsaan yer.1st koyak kat zip.2nd aku tak tahan sebabnya beg tu kaler pink.kerap kotor dan kerap gak ler aku kena cuci.3rd yang pakai sekarang.Dah terkoyak sikit kat bahagian atas area zip.Yang ni beg gi sekolah agama.Rasanya kat tali penyandang dah putus.Pastu untuk jimat aku kasi jerk beg warisan.Beg ni turun temurun dari start angah aku turun kat aku dan skarang Nurin yang pakai.Aku siap sound kat Nurin.Jaga beg ni bebaik sebab Pak Ngah yang punya....Irfan laks rasanya hanya tukar dua kali kot....Beg pertama tu still ok tapi salah aku gak ler gatal gi beli baru sebabnyn....asal beg tu hanya nak digunakan waktu rombongan sekolah jerk.Pastu trus buat basahan bawa ke sekolah.


Huhuhhh.....mengucap panjang ler aku....Ya Allah.....Nurin....Irfan...Mak Pak korang ni bukannya kaya sangat....Tolong ler jaga harta benda sendiri....Dah tak larat dah nak marah-marah korang tau.Kasi nasihat pon still wat lagi...Jalan penyelesaian,segala pencil,pemadam,pencil box...etc yang berkaitan ngan stationery dah tak der lagi branded-branded.Bila hat yang cikai-cikai jerk.Kalu hilang idak ler ralat sangat kan.....Sekian cerita perilaku anak-anak aku yang amat-amat pemurah,dermawan dan seangkatan dengannya....

6 comments:

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

adeh .. sabo jer mak bapak bila jd gini .. sy gelak2 baca entry nieh .. lawak ada .geram pun ada ... he..he.. nurin tue jenis pemurah kot .. kak kena ajar dia jd kedekut @ syg harta benda sendiri .. kalau tak habis ler dok nak membeli jerrrr

eza said...

ntah ler diana...dah tak tau nak pakai cara per lagi nak kasi tau anak-anak....geram tau....

Tunggu ler bila adam dah sekolah nanti.Diana akan alaminya sendiri nanti..heheheh...

dakwat-merah said...

asslkum akak.saya nak kongsi komik indie saya..3 m/s je.buat untuk org ramai tp tak tau nak publis kat man so saya jaja kat2 blog org pasal gejala sosial budak sekrang!!!

arap2 akak bolg pergi tgk kalu maucopy pun boleh aja

cheritapenglipurlara.blogspot.com

ida81 said...

adui la..tokei kedai pun leh bankrap cam gini ye kak..hehe..sabo jela anak2..tp mmg ramai le yg jenis mcm ni..adik saya pulak darjah 5..kalau benda2 baru beli kat dia..mmg dia takkan bwk gi sekolah..dia kata nanti kwn nk ambik hahaha

eza said...

bagusnyer adik ida tu...cam ni tak risau ler kalu nak beri barang baru...

Linda said...

aiman dr darjah 1 sampai darjah 3 pun mcm tu gak. siap blh hilg lg uniform sekolah. x blh nk ckp ler.. dh keturunan kot. hahaha..

Blog Widget by LinkWithin