Tuesday, October 13, 2009

Hanya seketika sahaja aku memegang tittle "MAK BUYONG"

Aku memang kepingin sangat untuk melihat perutku maju kedepan.Almaklum la dah lama aku tidak sedemikian rupa.Itu sume telah berlalu 5 tahun yang lalu.So,sedang elok ler jika aku memboyot lagi kan....

Aku cerita dari saat mula-mula aku disahkan peggy yer....

Aku memang menunggu-nunggu saat-saat aku tak datang haid.kalu aku tak datang haid maknanya aku peggy ler tu.Hanya dengan cara ittew sahaja aku dah leh tau.Sebabnya aku memang tak der masaalah pada kitaran haid aku.kiranya teratur ler setiap bulan.Alahan lagi la.....Aku tidak alami morning/evening sickness pon.....Makanya bila dah lewat sampai 5 hari,aku tanpa berlengah-lengah lagi gi ler farmasi beli alat UPT.Gembira beb bila kluar double line.Memang ini yang aku tunggu-tunggu selama ni....En Yeop pon happy giler.....




Dalam pada aku happy tu terdetik kat hati aku perkara yang aku tak mau ianya berulang lagi.Cukup ler hanya 2 kali ianya terjadi pada diriku.Untuk pengetahuan korang sume,aku pernah missciarrage sebanyak 2 kali.1st pada tahun 2006 dan kali kedua pada awal tahun ni.Bila aku yakin bahawa diri aku sedang mengadung aku cecepat gi checkup kat clinic damo yang mana sebelum ni aku dah memang ada record tentang masalah keguguran aku ni.Aku tak nak perkara yang sama berulang kembali.So,untuk menyelamatkan keadaan aku telah diberi suntikan dan ubat-ubatan untuk kuatkan rahim aku.Sebelum-sebelum ni doctor expect mungkin rahim aku lemah...tak kuat.Dengan harapan bila aku ambil rawatan tu sume keadaan akan stabil.

Setiap minggu aku terpaksa dapatkan suntikan.Dan setiap kali tu juga la aku kena scan....time scan tu ler time yang paling menakutkan aku.sepatutnya gembirakan.mana tak takut sebab permulaan scan jerk masih lagi tak nampak janin.kali kedua pon gitu.bila kali ketiga aku tak lagi scan kat perut.Kali ni aku terpaksa discan kat kita nyer tut.....alhamdulillah kali ni berjaya.aku nampak heart beat bb aku walaupon ianya kecil.gembira bukan kepalang....sampai tak terkata kat depan doctor tu.minggu seterusnya aku datang checkup lagi. kali ni doctor kata heart beat bb terlalu lemah.aku dah mula cuak.dari riak muka doctor tu menggambarkan cam agak payah ataupon 50-50 jerk kandungan aku ni kekal.tak putus-putus aku berdoa agar kandungan aku ni sihat.

Akhirnya apa yang aku takutkan terjadi gak.Hari Rabu 7/10/2009 bersamaan dengan bufday Irfan.Pagi tu aku ke toilet.Alangkah terkejutnya aku bila dapati keluar lendir berwarna coklat.Ake cecepat gi tau En Yeop dan decide trus ke clinic lepas sume urusan menghantar bebudak ke sekolah ngan settelkan sikit keje kat opis.Kol 9.00am aku gerak ke clinic damo.Aku dah 11 week dan patutnya dalam keadaan sebegitu perkembangan bb dah boleh nampak tangan dan kaki.Tapi perkembangan bb aku tidak sebegitu.Heart beat bb dah tak nampak.Dan aku disahkan missciarrage buat kali yang ketiga.Aku disarankan buat D&C secepat mungkin.Ngan wat ujian darah untuk tentukan punca sebebar aku keguguran.Pastu wat appointment ngan doctor tu esok untuk wat D&C.Dalam pada tu aku tak puas hati ngan keterangan doctor tadi. Bukan nak melawan takdir.Cuma aku tak boleh menerima kenyataan bahawa aku keguguran buat kali yang ketiga.Aku trus call Fieza tanya kat dia mana lagi clinic yang kita leh check up untuk confirmkan keadaan seperti aku ni.Fieza sarankan aku ke poliklinik zailina.Pas ke damo aku trus ker zailina untuk double confirm akan keadaan kandungan aku ni.Jawapan yang sama aku terima....

Huwaaaa....aku rasa hancur berkecai hati aku masa tu....sedey bukan kepalang.Aku cuba sedaya upaya menerima dugaan yang diberi.seharian gak aku menangis.cuba tenangkan diri aku....dan aku ready untuk wat D&C esoknya....

Cuaca hujan pagi tu.Seumpama tidak membenarkan pemergian aku untuk memisahkan janin dari dalam perutku ittew....dah ler appointment kol 8.30am. En yeop plaks keje shift malam.Sib baik aku dah booking SIL Linda malam sebelumnya untuk hantar aku ker clinic.Di sebabkan hujan begitu lebat SIL pon lambat gak sampai kat rumah aku.Tak per janji ada orang mau hantar aku ke clinic.lambat pon lambat ler....Tq yer Linda sebab hantar aku hari tu....

Sesampai aku kat clinic hati aku cukup-cukup berdebar.Takut beb....kata orang yang pernah alaminya sakit gak ler.Tapi idak ler sesakit kita hendak bersalin....Bila nurse soh tukar baju...huwaaaa....lagi aku bertambah cuak.tapi aku pura-pura macho....hahahaha.....tunggu gak En Yeop.huhhh...tak sampai-sampai gak....keadaan di luar hujan still lebat lagi....dah ler pihak clinic nak kan sign En Yeop.Apa da lambat....D&C tetap dijalankan walaupon En Yeop tak sampai-sampai lagi.....Ah...lantak ler...janji aku selamat....

Kali aku mula melangkah ler labour room.Huhuuuu...aku tarik nafas pepanjang.Cuak beb bila nampak katil....lampu dan peralatan kat labour room tu....Sampai aku di suruh bertenang.Pastu aku di suruh sedut oksigen.Lemas occay masa memula nak sesowaikan oksigen tu ngan pernafasan kita.At last doctor tu cekup kekuat alat oksigen tu ker hidung aku.disuruhnya aku sedut sedalam-dalam beb....huwaaaa....lemas kejap beb.....lelama tu dah occay dah.....apa yang aku ingat masa tu aku kena menyedut oksigen tu sedalam yang mungkin dan mulut aku kumat kamit baca zikir....dan aku trus tak sedarkan diri.Ntah apa dia orang dah buat kat aku pon aku tak tau.Tak sempat nak inform mereka.Bila dah habis cuci tu,aku nak tengok apa yang mereka dah keluarkan.Terlambat beb.semuanya berlalu ngan begitu pantas.

Aku hanya sedar bila nurse tu kejutkan aku untuk tukar katil.masa tu mata aku cukup berat untuk buka.Dalam keadaan mamai tu aku rasa cam aku dah berada kat tempat lain.Aku tanya kat nurse tu...."Cik dah sudah ker??? " nurse tu kata " aaaa...dah sudah...." mak aiiii...cepatnya....aku betul-betul tak sedar langsung dan tak rasa sakit pon.aku rasa adalah dalam 1 jam gak aku tak dalam labour room tu...

Nak tidur balik tak mau la plaks mata ni.Aku terdengar jeritan bb.trus tak mau tidor.Aku capai HP cabok aku.tetengok ada beberapa sms .Dari En Yeop-katanya jalan jem sebab hujan lebat.sms dari SIL Linda-katanya kalu dak settle kasi tau.sms dari Diana-katanya jemputan beraya cum bufday adam.lagi satu tak silap aku sms dari member opis fara-bertanya nanti balik shah alam atau umah aku sendiri....itu jerk kot sms yang masuk dan aku serta merta balas balik.

Kol 12.00 gittew kot aku discharge dan balik rumah.pickup irfan balik sekolah dan balik rumah.Sib baik hari Khamis tu Irfan balik kol 12.30 tghari.Idak ler tergopoh-gapah En Yeop.Apa lagi rehat dan dapat MC selama 3 hari.

Ingatkan Isnin dah boleh start keje balik.Tetiba aku diserang demam ler plaks hari ahad tu membawa ker isnin.Dan penyudahnya hari Isnin aku still MC lagi.....

Huhuhuh....Ijan,Mala....nampaknya tak dapat ler kita pakai baju kemeja kekotak tu sesama.Korang jerk la truskan...Jaga la diri korang bebaik yer....

Kesimpulannya sok aku akan tau punca sebenar keguguran ku.Ittew la serba sedikit kisah aku keguguran....SEKIAN...

13 comments:

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

alahai sedih laks baca entry kak nieh ... hope kak tabah yer ..dugaan allah .. yg penting kak sihat kembali yer

M@L@ said...

aku harap ko kuatkan semangat ko..mungkin ada hikmah...insyallah satu hari nanti ada rezeki mane tau.. tu semua yg Maha Esa yg tentu kan...sama2 lah kiter berdoa...

za psl baju tu aku dah beli tau...hehhee

M@L@ said...

aku harap ko kuatkan semangat ko..mungkin ada hikmah...insyallah satu hari nanti ada rezeki mane tau.. tu semua yg Maha Esa yg tentu kan...sama2 lah kiter berdoa...

za psl baju tu aku dah beli tau...hehhee

eza said...

terima kasih diana....tengah sedaya upaya menabahkan diri ler nih....heheheh....

eza said...

sudah la mala....sedey aku tau bila buka cite pasal baju tu...
bukan rezeki kita nak pakai sesama la mala oitt....

Cujie said...

kak eza... jgn putus asa tau
Allah mungkin menguji kita tu
rehat banyak²...

jgn lupa kasi tau ujian darah ek...
nak tahu juga kenapa jadi gitu

eza said...

terima kasih cujie.nanti bila dapat keputusan test darah akak inform sini k....

syana said...

kak sabar ye..
insya Allah ade rezeki akak pasni
take care eh

Nana said...

kak jgn sedih2..saya penah gak gugur dulu..sgt2 faham keadaan org yang keguguran..xpe usaha lagi ye kak..

ida81 said...

sedihnya saya baca entry ni..mungkin belum ada rezeki..kuatkan semangat ye kak eza..take care

eza said...

syana: tq yer....

nana: sedey giler beb....hanya orang yang pernah alaminya saja yang memahamikan....

ida: tq ida.tu la...mungkin belum ada rezeki lagi kot.akak tak kan putus asa untuk menambahkan zuriat lagi....hahahaha....

Ayu Jaffar said...

sabar ye eza, takde rezki
jaga diri elok2

eza said...

tu la ayu,x der rezeki lagi kot...skarang ni tengah cuba kuatkan diri dan semangat...

Blog Widget by LinkWithin