Wednesday, March 04, 2009

Mari berbelanja barang dapur.....




Untuk entry kali ni aku nak cite pasal blanja barang dapor untuk setiap bulan.Biasanyer brapa ek korang perabis untuk beli barang-barang dapor ni ??? Untuk aku RM300 ler aku peruntukkan untuk tu sume.Sila lihat resit pembelian yang aku paste kat sini.Bulan lepas aku terpaksa menabor zakat dalam RM 238.26. Biasanya aku akan shopping barang dapor ni kat Giant tak pon kat Econsave.Tapi aku lebih suka Giant sebab sume barang dan jenama yang aku nak ada kat situ.Aku ni tak ler mementingkan jenama yang bagus-bagus.Kira boleh dipakai guna ok la...Ada orang prefer barang yang berjenama ..katanya...bagus...kalu sabun cuci baju tu elok ler bli yang bagus sikit sebab baju akan kelihatan lebih bersih berbanding ngan jenama morahan ni...tak perlu la aku cite jenama mahal dan morah yer...bagi yang biasa membeli barang-barang dapor ni sure mereka tau mana satu yang mahal dan mana satu yang murah kan....kan....

Ok la kat sini aku akan list kan barang-barang yang mesti aku beli setiap kali aku belanja barang dapur.Antaranya :

- Sabun serbok cuci baju.Yang ni aku akan bli brand BOOM @ ANCHOR 5kg.
- Sabun buku untuk cuci baju ker..etc...dalam seketol brand Harimau kuat ker...Fab ker....
- Pelembut baju brand DAIA aht yang 4 henggit lebih tu.
- Sabun cuci pinggan brand Giant.Yang ni aku tak memilih jenama.Janji pinggan mangkok aku bersih.
- Sabun mandi.kekadang tu May...kekadang tu Fruitail..Mak aiii....sabun mandi ni makin hari regenya makin mahal.Dah tak der lagi dah yang regenya singgit lebih......
- Mandian anak brand Pureen head to toe
- Clorox bewarna.Suka beli bewarna senang untuk digunakan untuk baju yang selain dari putih.Idak ler lunturkan warna baju tu...
- Ubat gigi Fresh & white
- Ubat gigi kodomo lion untuk anak-anak
- Kotex (hehehe...yang ni khas untuk aku)
- Tissue scott yang satu bunggus tu ada lima kotak
- Gula 4kg
- Kicap cap kipas udang sticker warna merah.yang ni aku beli 1 botol besar.
- Sos cili Life botol kecil jerk....
- Pak Aji (Ajinomoto)
- Serbuk kari ayam & ikan
- Serbuk kunyit
- Milo Fuze 20 pkt
- Nescafe 3 in 1 yang packingnyer kaler kuning.
- Kopi cak kapal api
- Teh boh
- Plastic sampah kaler hitam 30 pcs
- Pati air. Biasa aku akan beli dua jenis.
- Minyak masak
- Telor
- Beras 5kg
- Maggie
- Yang ni jajan like biskut....kopok....vitagen....solivite....gula-gula....cekelat....wafer la....etc....


Barang-barang ni plaks aku akan beli 2 bulan sekali .Antaranya :

- Sos tomato botol kecil.
- Syampo rambut Sunsilk
- Pencuci muka Gervenne
- Minyak rambut hubby dan anak
- Bedak talcum untuk aku dan hubby
- Losyen badan...tangan...kaki.... untuk aku.....
- Pencuci lantai
- Pencuci tandas
- Ridsect (penyembur serangga)
- Span cuci pinggan
- Tepung


Barang yang jarang-jarang sekali aku beli :
- Bedak anak.yang ni memang jarang beli sebab sekali beli twin pack.Lambat habis lor....
- Ni tak termasuk buku untuk anak...towel....menan...baju....etc....
Ni sume tak termasuk barang basah ....cam ikan ,ayam,daging,sayur,bawang sume ek...
Kalu nak kira tu sume mau cecah RM 500 kot....Argghhhh!!!!! Lumrah kehidupan....

Apa lagi ek......buat masa ni ...ni jer la...yang aku rasa aku beli.....hisss...kalu nak cite apa barang lagi yang aku beli banyak kot....

Kalu dulu sebelum kawen aku memang tak ambil port langsung tentang benda-benda ni sume.Patut ler mak aku bising bila aku request nak beli barang tu barang ni....baru la aku tau betapa bernilainyer wang dan patutnya kita berbelanja secara waras dan berjimat-cermat.Ada berbezaan yang ketara pada harga dalam pembelian barang-barang ni sume.Aku masih ingat lagi...kalau dulu masa mula-mula kawen RM 100 dah boleh cover dah barang-barang dapor ni.Siap barangan berjenama occay....Pastu naik plaks RM 150....dan ker RM200...dan skarang leh mencecah RM 300.00 ...Canmer ni???? sapa leh tolong jawap....kenapa semakin banyak duit yang terpaksa "dileburkan" ???? sebab....sebab harga barang dah naik ler....Pening...pening....
Eh ...pernah tak korang alami keadaan seperti aku ni yang mana biasanya untuk setiap bulan cukup barang ni....ok la ..aku kasi contoh macam gula.Biasa setiap bulan cukup-cukup jer stock gula tu.Kiranya ngam-ngam ler gula tu habis pastu korang pon blanja la beli barang dapur....tapi ada satu bulan tu stock gula tu tak cukup.padahal activiti guna gula tu sama jerk seperti biasa.Cuba korang fikir dan kaji yer...kemana pergi nyer gula tu ????cer jawap sikit soklan aku ni....Aku rasa korang mesti pernah alami keadaan cam aku nih....aku selain gula...minyak masak...ubat gigi...beras...sure adanya.....kalu cam ni ler jadinya dah tentu-tentu budget lari kan....



Jadi renung-renungkan la....camner caranya nak berjimat lagi....dah puas pusing sana...pusing sini....cut cost sana..cut cost sini....masih lagi sama gak....huhuhu......Kalu dapat Voucher kan best......Eh..kekadang tu aku ada gak dapat voucher giant.Tempat keje hubby bagi....Alhamdulillah...dapat gak cover duit barang dapur....cuma tambah sikit jer la....



Sekian ler luahan rasa hati ku ini.....bagi sesiapa yang nk komen sila...sila.....





7 comments:

ijan@2 aka ummihakimi said...

Hahahahaha.. sa me le kiter kak eza... dulu x pikir pon.Just pikir ape yg member ade..kiter mesti ade... skang bru le tahu.... cam kekza ade gak beli kopok2..saya nie..langsung x.... just plus diapers jer... semua RM200... tu blom g belanja barang2 basah..sehari kekadang sampai belasan hengget..then g pasar beli makanan yang tinggal NGAP g....

wahhhh.... banyak gak tu kan..nampak jer sikit,.,.

tu yg kekadang somiku asyik cakap... klu dok umah sendiri kan best.... suker hati nak beli aper...puas hati.....

Doakanlah kitorang dapat dok umah sendiri....Aminn

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

kita plk banje brg dapur kt tesco ..habis gak almost RM300 cam tue .. coz tesco dkt ngan umh .. he..he

eza said...

Ijan : tu la kan...sekarang ni kita harus berjimat cermat...kalu x beli x bley gak kan...jadi terpaksa la terima keadaan ittew....

Diana : Ooo..diana berbelanja kat tesco yer....RM300 kan..pejam mata jer la masa membayar tu...

Ayu Jaffar said...

brg sume dh naik rege, rasanya dh habis berjimat, nak kuar beli brg dapo siap bt list lagi

susu yaya je RM200, belum beli brg lain....sy belanja brg dapo ni 2kali sebulan :P

nasib baik mkn masak sendiri, kalo tak tak taulah berapa byk RM lagi terbang.....

Dikaulah...Cahaya Kehidupan said...

yerlah eza..ari tu pegi beli brg anak2 + brg dapo tu pon amik yg penting jer dah rm200..
nasib ler dapo aku tak berasap kalo tak duit lagiii.....

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

lebih kurang je kak eza..
saya pon blnaje barang dapor kt giant jerk...
cuma tambah pampers ngan susu anak..
no jajan2..betul2 ikut list..
bulan ni punya RM26+.++

kebanyakannye brand Giant..hihi

anismzul said...

WAAA..dulu2,, semua ummi handle..pas kawen baru taw susah upeyew jd wife nh, naseb bek jupe blog akak nihhh.. ringan beban otak nk mikir...lallala..
~BARANG DAPUR~~BARANG DAPUR~~BARANG DAPUR~~BARANG DAPUR~~BARANG DAPUR~~BARANG DAPUR~

Blog Widget by LinkWithin