Tuesday, November 04, 2008

Akhirnyer Langkawi Datang Lagi.......

Akhirnyer impian untuk ke Langkawi sekali lagi terlaksana jua.Pernah gi sekali masa zaman sekolah .Masa tu Dataran Helang , Cable car dan kawasan-kawasan yang sewaktu dengan nyer ilek pucit.....So bila dengar cerita member-member yang pergi, yang mana Langkawi tak seperti dulu...tu yang meluap-luap nak gi lagi.Kali ni pergi under company.... company trip.....Decide punya decide maka tarikh keramat 24/10/2008 hingga 27/10/2008 dipilih kerana company tempat aku kerja ni bukan senang nak gi cuti-cuti Malaysia cam gini kalu x der public holiday.Kiranyer kan ker 27/10/2008 tu Deepavali,so bos pon setuju ler ngan tarikh tersebut.Atas hasil usaha Mala & Richard & ada la sikit-sikit idea aku & member-member yang lain kita orang pon mengatur jadual untuk kesana.Maka bermula la episod trip ke LANGKAWI....Yahooooo !!!!!!.....




* 24/08/2008 - JUMAAT




Hari ni memang otak aku totally loss.Dah tak der mood nak wat keje kat opis ni. Member-member yang lain pon gitu gak.Dalam pada tak der mood pon kena la wat keje.Semedang jerk..kalu ada apa-apa event yang company ni anjurkan mesti ada problem sebelum nak gi.Kerja...kerja...sampai bila pon tak habis....Problem pasal keje kena settle kan dulu sebelum nak berangkat ke Langkawi.Budak-budak kat department aku la yang paling sibuk sekali sebeb mereka ni tulang belakang bagi company ni....tengok tu betapa penting nyer dia orang.....Caya la.....korang dah buat yang terbaik kan....yang mana tak dapat disettelkan nak buat camner....Masa tak boleh di undur kan......



Trip ke Langkawi sepatutnyer bermula pada 0000hrs 25/10/2008.So,pakat-pakat ngan member berkumpul depan opis dalam 2330hrs.







* 25/10/2008 - SABTU (hari pertama)


Biasa la janji melayu...ahaks......Bas sampai kol 0030 hrs.Excited punya pasal bas lambat pon tak kisah.Gambar kat bawah ni masa tengah tunggu bas sampai......








yea...yea....Bas dah sampai....anak-anak kecil sungguh excited.Mungkin ada yang first time naik bas kot....Tengok tu ada kanak-kanak riang melambai kat aku masa aku tengah snap gambar bas....Budak baju merah.....Ida....Ida.....







Anak-anak aku, alhamdulillah.... takder bikin problem.Naik jerk bas tak sampai satu jam dah " zzzzzzz......." tidor....senang kerja aku.Apa lagi layan DVD "Kungfu Panda"kat dalam bas.Sampai aku pon "zzzzzz..." gak .sedar-sedar dah sampai jeti Kuala Perlis.Fuhhh !!!! cepat tul dah sampai...hehehhhee..cepat per....aku yang tido mati.....






Sampai kat jeti Kuala Perlis dalam kol 0800hrs.Apa lagi bekfes la dulu beb.Dah semalaman dalam bas.Perut pon dah berkeroncong.Aku,hubby dan anak-anak layan nasi lemak ngan roti canai ngan teh ngan milo.Alhamdulillah......kenyang.....Pastu kena tunggu feri dalam kol 1000hrs baru gerak ke tanah besar Langkawi. Naik feri "Labuan Express 6" .Fuhhhh!!! jeti ramai bebenor orang.Senin kan public holiday.Tu yang gamaknyer ramai orang nak bercuti ke Langkawi.Cuti-cuti Malaysia.....suasana sebelum nak naik feri.....






Tengok tu....ramai nyer orang....dan aku sempat ambil gambar feri "LABUAN EXPRESS 6". Hubby ku dah bising.Aku sibok nak ambil gambar suasana kat jeti sampai terlupakan anak-anak.So,gambar yang ada cuma 2-3 kerat jerk.





Lepas dah naik feri aku mulakan balik sesi mengambil gambar.Tengok gelagat anak-anak ku.Tak reti dok diam.First time naik feri.Dia orang sungguh excited dan happy.Perjalanan menaiki feri memakan masa selama lebih kurang 45 minit.Lama gak seh....





Tada....after 45 minute,dah sampai kat Langkawi......



Sesampai jer kat Langkawi , tourist guide "Aizat" bawa kita orang gi makan tengah hari dulu.Ok gak.Pagi tadi pon aku cuma jamah sikit jerk.Aizat suggestkan kat kita orang makan kat "JOM IKAN BAKAR". Dah nama pon ikan bakar kan....dah sah-sah ler ada menu ikan bakar.Macam-macam ikan yang dia orang bakar.Ikan pari,terubuk,siakap, etc......bla..bla....Makan panas-panas memang sedap.Lauk-pauk lain toksah cakap ler.Banyak sungguh...pilih aje la ikot selera korang.Sedap......


Lepas makan of cos la kenyang kan.....dah kenyang of coz ler ngantuk...hehehhe....tempat penginapan blum sampai lagi nih.Badah dah mula berlengas.Peluh bagai...bauk ketiak pon der nih.Apa lagi tenyeh ler perfume.Nak cover bau-bau yang kureng menyenangkan.tacap sikit bedak...hehehehe.....lepas mentakedarah ikan-ikan bakar kat situ,Aizat bawa kita orang gi melawat "ATMA ALAM-BATIK ART VILLAGE ".Kat sini kita orang di beri penerangan berkenaan cara-cara membuat kain batik.Pandai sungguh mereka mencanting batik.Halus dan kreatif hasil tangan mereka.Aku kagum.Teringat plak zaman sekolah dulu.Cikgu pernah ajar cara-cara nak mencanting batik.bukan senang beb....k...berbalik semula cerita kat BATIK ART VILLAGE.Kat sini tak dibenarkan sama sekali mengambil gambar melainkan di luar kawasan....kami akur walaupon rasa sedikit ralat tak dapat ambil gambar.Nak wat camner.Mungkin dah ada orang yang buat taik kat mereka.tu pasal ler dah tak leh ambil gambar lagi......Korang mesti tertanya-tanya "tak beli ker kain batik kat situ...???".....heheheh....mak oiiii....bukan x nak beli.Kalu rege nyer lima lai 10 henggit mau gak aku borong lam 20-30 lai........ni tak, selai baju kelawar pon dah mencecah 300 henggit.Lu pikir la sendiri...Assalamualaikum.....


Pastu kita orang gerak lagi kat satu lagi kawasan.Hat yang ni tak ingat nama nyer.Sebelum pegi,aku diberitahu kita akan ke tempat membuat crystal.Fuuhhhh..!!!!! best tu....tak pernah lagi aku lihat secara live orang buat crystal.berkobar-kobar.hahaha....korang nak tau sampai jerk kat sana bukan nyer nampak orang buat crystal tapi nampak orang jual crystal.hampehhh tol ler.... Rege...toksah tanya la.korang pon dah dapat agak kan.....Tak per la...wat cuci mata yang dah kuyu nih.kat sini cuma 10-15 munite jer sebab nyer tak der sape yang berkenan nak beli.So,apa lagi blah angkat kaki ler.....kali ni bas menuju ker.......



sini...... LANGKAWI SEAVIEW HOTEL yang mana disini lah tempat kita orang akan menginap selama 3 hari 2 malam.hissss...tak sabar rasanyer nak tengok kamar beradu untuk aku sefamily.sesampai jer di sana ingatkan dah bleh check in.sampai sana pon dalam 2 lebih.so,kena tunggu kejap sebab check in kena kol 1500hrs. tunggu punya tunggu punya tunggu bagai bulan jatuh ke riba,tapi tak jatuh-jatuh gak....badan dah letih.bebudak apakan lagi ...ada yang dah merengek.penat gamaknyer.yer la tidor dalam bas.mana selesa kan.....Aizat dah bengang masa tu.Mulut dia dah mengomel !$^&%^%^$$.Slow betul servis dia orang.Nak tau apa tuan yang empunya badan cakap " maaf,bilik kami masih lagi tengah wat housekeeping cik....harap cik tunggu sekejap..."huhhh...!!!bengang tol aku.mananyer tak lambat.hari tu, housekeeper cuma ada dua orang.cuba korang bayangkan hotel tu ada brapa bilik ngan kederat cuma ada dua orang ???? nampaknyer serik dah aku nak menginap kat sini lagi.aku dapat kunci bilik lebih kurang kol 1630 hrs....Bilik 505.Dapat jer kunci,masuk bilik,letak beg,mandikan bebudak dan zzzzzzzzz......hehehhe...ekceli ada plaks peristiwa yang cukup-cukup kelaka bila hari pertama dok menginap kat bilik ni....hahahha...hanya orang-orang tertentu jerk yang tahu apa yang terjadi.....maklumler..orang kampung masuk bandar.....jakun bagai.....





Tepat jam 1900hrs waktu tempatan,kita orang berkumpu la kat lobi hotel untuk dinner.Aizat bawa kita orang makan kat BAMBOO BEACH RESTAURANT.Tempat ni aku berani nak rekomen kat korang.Lauk pauk yang dia orang masak memang sedap.tak rugi wooo....makan kat sini.terutama crab blackpepper tu sedap giler sampai nak terbakar rasanyer bibir.Aku ngan laki jijan belasah cukup-cukup crab tu.....yummmm...yummmmmyy...Makan lebih kurang 1 jam pastu kita orang bergerak ker......




EAGLE SQUARE.....Dataran Helang.1st time aku gi langkawi dulu dlm tahun awal 90an memang tak wujud lagi tempat nih.Fullamak...!!!! besar sungguh replika burung helang ni.Kagum aku.....ekceli banyak gak gambar family aku snap kat sini.Disebabkan setting pada camera aku tak betul maka gambar ni jer la yang leh aku paparkan buat tatapan umum.kat sini sempat gak ler aku bli cenderahati wat kengkawan opis yang tak follow trip nih.aku just bli key chain sebagai tanda kenang-kenangan.jadi la kan dari tak der.....
Lepas dah bergambar sakan kat dataran helang ni,driver bas bawa kita orang gi Pekan Kuah untuk aktiviti shopping sakan.Mak aaiiiii....naik juling mata aku tengok pinggan mangkok kat sini.lagi pon memang dah set kat dalam kepala otak aku ni nak rembat 2-3 jenis .murah-murah dan cantik-cantik beb.cekelat pon banyak gak jual kat sini.ada macam-macam jenis.Malam tu aku sempat rembat cekelat 4-5 jenis.Pinggan mangkok aku taknak bli lagi sebab esok pon ada aktiviti shopping sakan lagi.mana la tau tempat lain ada lagi murahkan....kira-kira jam 2300hrs kita orang balik ke hotel semula untuk zzzzzzzz......selesai tour untuk hari pertama.....




* 26/10/2008 - AHAD (hari kedua)
Jam 0800 hrs family aku dan jijan dah sesiap untuk trun breakfast.yang lelain aku tak ambil tau.tah dah bangun tidor ker blum.sebab masa aku gi bilik farah,budak pompan tu masih lagi tak siap....hisss...lembap tul.....dah ler kol 0900 hrs bas nak gerak menuju ke destinasi lawatan yang lain.....yang aku tau pagi tu ah tat tak sempat ambil bekfes sebab terlambat.padan muka ko....
Destinasi pertama untuk hari kedua trip bermula di ORIENTAL VILLAGE. Kat sini ada Langkawi cable car.Sampai jer kat sana orang punya la ramai nak beratur bli tiket & menunggu giliran nak naik cable car.Sampai berpeluh-peluh aku nak tunggu giliran naik cable car.Apa lagi tenyeh ler perfume...heheheh.....cantik wooo...permandangan bila tengok dari dalam cable car.Sampai tak terkata & tak terucap menikmati keindahan ciptaan Yang Maha Esa.Sangat-sangat cantik.bagi penggemar & pencinta alam sangat sesowai lah.....


Anak-anak aku cukup suka dan tak nampak pon dia orang ni gayat bila kat tempat tinggi.





masa kat ORIENTAL VILLAGE ni ,aku sempat bergambar ngan ular kaler kuning.Cam yang dalam gambar tu.....Hubby aku pon tak melepaskan peluang bergambar ngan burung helang. "Berat gak burung helang" ni kata hubby.....untuk bergambar ngan binatang ni sume kita orang kena charge 5 hingget setiap haiwan.Nak wat kenangan ,bayar jer la....





Dari EAGLE SQUARE kita orang menuju ker kilang gamat.Aku sempat celup jari kat kawah masak minyak gamat tu.Orang kata tak kan melecur....Memang betul pon.....Kat sini aku cuma bli minyak gamat ngan minyak angin ngan jeli gamat.sebab ada orang kirim.....
Aku,Firdaus ngan Nurin sempat posing kat replika minyak gamat.Jangan marah.....

Pastu bergerak pula ker Makam Mahsuri.Kat sini aku sempat baca serba sedikit kisah-kisah silam Mahsuri bagaimana dan cerita disebalik pembunuhan Mahsuri.Sian Mahsuri kena fitnah.......Masa ronda-ronda kat makam Mahsuri ni cuaca cukup panas.Aku tak der la lama kat situ,sebab peluh dah mencurah-curah keluar......tipu la tu.....serius...panas beb.....





Memandangkan waktu yang cukup-cukup terhad dan banyak lagi tempat yang nak dilawati, tourist guide berbincang ngan kita ong balik mana tempat yang tak perlu kita orang pegi.At last ambil kata putus pergi lagi dua tempat,gi makan malam & shopping sakan.So,destinasi seterus nyer ker.......
GALERI PERDANA.......Kat sini menemtempatkan semua cenderahati yang diterima oleh Tun Mahathir dari seluruh pelosok nagara.Sungguh banyak cenderahati yang Tun terima.tak terkira beb.Ada patung , cermin muka , gambar-gambar siap frame,kereta la......etc....etc.....rekaan dalaman galeri ni cukup cantik.Siapa la yang punya idea reka galeri ni ek.....


Destinasi terkahir ker UNDER WATER WORLD......banyak tul ikan yang pelik-pelik kat sini.Aku masuk kat sini pon tak lama.Gelap beb...rasa lemas ler plaks bila berada kat tempat yang kedap udara nih....hehehehe......Kluar dari situ....Rasa nyer aku sefamily yang kluar dulu.Sampai kat luat tengok bas berkunci.Gamaknyer driver bas pon join masuk sekali.Aku tak melepaskan peluang.dari aku lepak baik aku cari sikit barang untuk sedara mara aku.Cenderahati lagi...Kali ni aku rembat kain batik .sampai 8 lai beb.....


Perot dah berbunyi.Apa lagi pergi makan ler.Kali ni makan plaks kat RASA RESTAURANT.Yang ni tak best.Malas nak cerita pepanjang k.......Kang mengaibkan pihak restautant ni plaks......



Dan bermula la episod shopping sakan aku.....shopping kali ni suami dan anak-anak aku tak follow.dia orang dah penat .so,rest jerk la kat hotel.laki jijan ngan anak dia pon sama tak ikut.apa la...aku ngan jijan jadi orang bujang ler kejap.masuk kedai kluar kedai.tak puas hati masuk plak kat kedai lain.begitu la peel kita orang.cari kedai yang jual barang menawarkan rege murah....korang nak tau aku bli apa???? aku bli set pinggan mangkuk 2 jenis.....periuk kukus.....ngan bekas letak kek...barang-barang tu jerk dah penuh 2 troli....seriau gak tengok...camner la nak bawak balik esok.Gambar elek....lebih kurang kol 2300 balik hotel dan zzzzzzz...... tour untuk 2nd day complete.....

* 27/10/2008 - ISNIN ( hari ketiga )
Hari terakhir penjelajahan ke Langkawi.Cepat tul masa berlalu.....Rasa tak puas....Kol 0900 hrs dah gerak ke jeti.Sedih beb....sedih sebab per korang nak tau....sedih sebab ada lagi barang yang aku tak sempat nak beli.ahaksss....gila shopping per aku ni....Ok la.....aku redha....kalu ada jodoh kita bertemu lagi yer LANGKAWI.....Bye......Naik bas lebih kurang kol 1200 hrs dan dan sampai port klang kol 2000hrs.Penat beb.....

NI jerk gambar barang-barang yang sempat aku snap.yang lelain sebab packing baik punya..malas nak bukak.Harap maklum....


Untuk bos aku " LK Ang " thanks yer sebab dapat memenuhi impian aku nak ke LANGKAWI.Bos lain kali buat trip gi over d sea la plaks....heheheh...hahahahaha....SEKIAN,WASSALAM.........




2 comments:

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

WOOO'''G LANGKAWI X HENGAT DAKU...
SOB..SOB...
MANA ONDE2 DR LANGKAWI...
EH! SILAP..
OLE2....

eza said...

untuk ko aku lupa ler nak bli...
tp kalu ko sudi aku nak bagi ko minyak gamat.ko nk x???
ekceli malas nk offer kat org minyak gamat ni sebab kebiasaan nyer diaorg dah der kan.....sekali lg aku tanya,ko nk x???kalu nk aku pas kat fara.....

Blog Widget by LinkWithin